Traditionele Chinese Geneeswijzen
9 maart 2017

Traditionele Chinese Geneeswijzen

TCG

De Traditionele Chinese geneeswijze (TCG) is een holistisch geneeskundig systeem dat ruim 2500 jaar geleden is ontstaan en beschreven. De Chinese geneeswijzen hanteert een eigen fysiologie en een eigen manier om diagnoses te stellen. Het heeft ook eigen behandelmethoden. De behandelmethoden zijn: massage, acupunctuur, kruiden en voedingsadviezen.

In de Chinese geneeswijzen zijn lichaam en geest volledig met elkaar verbonden, “lichaam en geest zijn één”. Zo kunnen lichamelijke klachten invloed hebben op de geest en andersom psychische klachten invloed op het lichaam. Beide soorten klachten kunnen met Chinese geneeswijze worden behandeld.

Yin & Yang

Yin en Yang staan voor de 2 tegengestelde vormen van energie die volgens de Chinese filosofie in alles samengaan. Zij zorgen samen voor een constante beweging, waarbij Yin staat voor de koele, voedende, dalende en naar binnen kerende energie, Yang voor de warme, actieve, stijgende en naar buiten bewegende energie. Een goede gezondheid en welbevinden hangt af van een goede balans tussen deze krachten.

Wu Xing (5 elementen theorie)

De Wu Xing (5 elementen theorie) heeft als uitgangspunt dat alles in de natuur cyclisch (in cirkels) verloopt. In de natuur is dat te merken aan o.a. de wisseling van de seizoenen, in het menselijk lichaam aan de onderlinge samenhang van de diverse organen. Een juiste opeenvolging van de 5 ‘bewegingen’ zorgt voor een goede balans en gezondheid.

Qi

Het begrip Qi (spreek uit tsjie) is ook wel de universele levensenergie. Qi manifesteert zich in de veranderingen van Yin en Yang, seizoenen, klimaat, eb en vloed, dag en nacht en in de mens als  warmtehuishouding, immuniteit, spijsvertering, gedachten en uiten van emoties en talenten. Als Qi vrijuit in het lichaam door de meridianen of energiebanen stroomt, is een mens gezond. Als Qi niet vrij stroomt, kan pijn en/of ziekte ontstaan.

Tuina en Acupunctuur binnen de TCG

De 3 pijlers van Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) zijn Tuina Massagetherapie, Acupunctuur en Kruidengeneeskunde. Hoewel Tuina al meer dan vijfduizend jaar wordt toegepast, is het ‘pas’ de laatste tweeduizend jaar beschreven vanuit praktische ervaring met verschillende klachten en ziekten. Inmiddels is de Tuina Massagetherapie uitgegroeid tot een uniek behandelingssysteem. Tuina is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent verschillende richtingen zoals kinder Tuina, volwassenen Tuina, orthopedie en cosmetica.

Tuina Therapie en Acupunctuur worden erkend door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) als therapeutische geneeswijzen. Door de jaren heen zijn in het westen veel onderzoeken gedaan naar de werking van Chinese geneeswijzen, waaruit gebleken is hoe goed de behandelmethoden bij zeer veel aandoeningen werken.