Maatregelen Corona

Praktijk Qi Vitaal open vanaf 3 maart 2021

Gelukkig mag ik weer behandelen voor klachten die terug zijn gekomen of juist zijn ontstaan, of voor het hoognodige onderhoud of de nasleep van een ziekte of ongeval. Inmiddels is ook de online agenda weer ingeschakeld. Uiteraard houden wij ons aan de voorschriften van RIVM.

• Behandelingen alleen op afspraak;
• Kom zoveel mogelijk alleen, begeleiders blijven buiten of in de auto wachten. Eén ouder/voogd kan uiteraard met hun kind (tot 16 jaar) meekomen;
• In de wachtruimte staan de stoelen op minimaal 1,5 meter afstand elkaar. Kom op tijd, maarniet meer dan 10 minuten te vroeg;
• Zorg dat je thuis naar het toilet bent geweest en maak liever geen gebruik van het toilet bij de praktijk;
• Na elke bezoeker worden contactpunten zoals deurklinken, tafel en (arm)leuningen van de stoelen en behandelbank schoongemaakt;
• Bij het maken van de afspraak en in de herinneringsmail stel ik een aantal vragen (Triage) waardoor ik weet of behandelen veilig kan;
Blijf thuis als jij of een van jouw gezinsleden verkoudheidsklachten heeft met hoesten, niezen, koorts of griepachtige verschijnselen. In dat geval neem je contact op om de afspraak te annuleren of om dit te bespreken. De geannuleerde afspraak wordt niet in rekening gebracht.


PRAKTIJK QI VITAAL GESLOTEN voor reguliere behandeling t/m 2 MAART 2021

Het is vreselijk om te melden, maar sinds donderdag 18 februari is helaas ook geen behandeling mogelijk op (huis)artsverwijzing!

Tijdens de persconferentie van maandag 14 december jl. werd gemeld dat contactberoepen met ingang van 13 december 2020 0.00 uur moesten sluiten. Er werden diverse uitzonderingen gepubliceerd op rijksoverheid.nl en uit een toelichtend telefoongesprek op dinsdagochtend met RIVM bleek dat Acupuncturisten mochten blijven werken. Helaas is dat enkele uren ná dit gesprek aangepast. De complementaire zorg, waaronder Acupunctuur en Tuina Therapie, staat sindsdien niet meer bij de uitzonderingen voor medische contactberoepen.

Achter de schermen wordt nog druk onderhandeld om deze behandelingen alsnog door te kunnen laten gaan. Immers, veel cliënten vinden baat bij de complementaire zorg waar zij regulier reeds uitbehandeld zijn of niet kunnen worden geholpen.


Vanaf 1 december 2020 alléén Acupunctuur bij verplichting dragen mondkapje door therapeuten

In de krant is gemeld dat per 1 december 2020 iedereen in openbare ruimten verplicht een mondkapje moet dragen. Ook de contactberoepen zijn dit dan verplicht. Omdat het dragen van een mondkapje tijdens Tuina Massage -wat een flinke inspanning vergt- voor mij niet haalbaar is, zal ik vanaf die tijd alleen nog acupunctuurbehandelingen geven. Wel is het mogelijk om dit te blijven combineren met Cupping, Guasha en Moxa, maar geen intensieve massagehandelingen meer. Een compromis zou een gelaats/spatscherm kunnen zijn, maar daarvan geeft het RIVM aan dat dit géén vervanging is van een mondkapje.

Verder blijven de standaardregels van kracht en blijft iedereen thuis bij klachten van Covid-19, ook ikzelf.


Aanvulling oktober 2020

Vanwege het advies van RIVM en overheid om een niet-medisch mondkapje te dragen bij de uitvoering van contactberoepen, vraag ik om bij binnenkomst in de wachtruimte een mondkapje/masker te dragen. In de praktijkruimte is het eigen keuze, aangezien ik erop vertrouw dat iedereen die binnenkomt klachtenvrij is en zich aan onderstaande basisregels houdt en de vragen naar waarheid heeft beantwoord.

Overigens heb ik in de praktijkruimte een luchtreiniger met ionisator, zet ik tussen de behandelingen door het raam open en draag ik zelf een gelaatsscherm (face shield).


Laatste nieuws 7 mei 2020:

Met ingang van 11 mei mogen contactberoepen weer aan de slag. Dit natuurlijk onder de nodige voorwaarden.

Voorafgaand aan elk consult beantwoord je de volgende vragen. Is het antwoord op 1 of meer vragen JA, dan neem je contact op met de therapeut.

 • Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
 • Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
 • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 • Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Heb je alle vragen met NEE beantwoord dan geldt het volgende bij je bezoek aan de praktijk

 • Kom alleen naar de praktijk. Als je gebracht wordt, zal je begeleider buiten of in in de auto moeten wachten.
 • Neem eigen papieren zakdoeken mee
 • Geen handen schudden
 • Het toilet mag alleen gebruikt worden in uiterste nood
 • Verlaat aan het eind van het consult direct de praktijk
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt met hoesten en niezen, keelpijn en verhoging tot 38 graden Celsius of niet fit voelt en twijfelt!

Ik geef alleen consulten als ik mijzelf fit voel. Mocht jij je niet fit voelen, dan wil ik je vragen om dit tijdig aan te geven. We kijken dan naar de best passende mogelijkheid.

In de praktijk wordt gezorgd voor extra hygiënische maatregelen:

 • Handen wassen voor en na elke behandeling
 • Ventileren na elke behandeling
 • Bezoekers gooien zelf hun tissues in de prullenbak (deze wordt na elke behandeling geleegd en schoongemaakt)
 • Behandeltafel voorzien van schone handdoeken e/o wegwerphoesjes
 • Na elke bezoeker alle gebruikte materialen, oppervlakken en ‘contactpunten’ reinigen

Voor iedereen gelden de maatregelen volgens het RIVM:

 • Hou 1,5m afstand, dus geen handen schudden
 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt met hoesten en niezen, keelpijn en verhoging tot 38 graden Celsius of niet fit voelt en twijfelt!

De online afspraken agenda wordt mi.v. 18 mei weer opengesteld.


Update 28 april 2020:

De maatregelen zijn van overheidswege verlengd tot en met dinsdag 19 mei. Onze koepelorganisaties hopen dat contactberoepen binnen de zorg eerder groen licht krijgen. Daarover zijn zij met de minister en het RIVM in overleg. In uitzonderlijke gevallen mag een acupuncturist op medische indicatie onder strikte voorwaarden behandelen. Dus op verwijzing door huisarts en onder genoemde richtlijnen van RIVM kan een behandeling plaatsvinden. Neem hierover telefonisch of per mail contact met mij op.


Update 16 april 2020:

Na intensief overleg heeft het bestuur van VBAG en de overkoepelende organisatie RBCZ geadviseerd om de zorg aan zorgbehoevenden niet langer uit te stellen. In mijn praktijk komen mensen met migraine, clusterhoofdpijn, zware whiplash klachten, slapeloosheid door pijnklachten, depressiviteit, COPD, immobiliteit door pijn, etc, die in de reguliere zorg zijn vastgelopen. Met o.a. acupunctuur heb ik hun leven  gedeeltelijk en soms helemaal weer terug gegeven.

Acupuncturisten vallen net als fysiotherapeuten onder contactberoepen. Voor deze beroepsgroep werd de maatregel afgekondigd: gewone behandelingen alleen op indicatie van een arts.

De RBCZ en VBAG hebben daarom besloten dat ook de alternatieve therapeut schrijnende  gevallen mag helpen op doorverwijzing van de huisarts. Uiteraard zal de therapeut zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. Dit houdt o.a. in een mondkapje en handschoenen dragen en zoveel mogelijk 1,5m afstand houden. Daarnaast voldoende tijd tussen de afspraken zodat bezoekers elkaar niet tegen komen, er tijd is om alles schoon te maken en met alcohol af te nemen en de ruimte te luchten.


Update 24 maart 2020:

Gisteravond om 19.00 uur werden tijdens een persconferentie nieuwe, strengere maatregelen afgekondigd in de coronacrisis door premier Rutte en de ministers Grapperhaus, De Jonge en Van Rijn.

Acupuncturisten vallen net als fysiotherapeuten onder contactberoepen. Voor deze beroepsgroep is de maatregel afgekondigd: consulten alleen nog via beeldbellen, gewone behandelingen alleen op indicatie van een arts. Dit geldt voorlopig tot 6 april.

Het bestuur van de NVA en VBAG heeft haar leden geadviseerd deze maatregel van de overheid op te volgen en de praktijk per direct te sluiten. Dat is voor u als patiënt niet prettig, maar met elkaar moeten we er alles aan doen de uitbraak van het coronavirus te beteugelen.

Wellicht kan uw acupuncturist u per mail of per telefoon ondersteunen met adviezen of u kruiden voorschrijven. Belt u uw acupuncturist ook gerust als u zelf met een vraag zit of wat steun behoeft. Soms is even praten net wat u nodig heeft om weer verder te kunnen. Zo pakt u na de crisis samen de draad makkelijk weer op. Na elke winter wordt het weer lente. Zorg goed voor uzelf, blijf thuis. Samen komen we hier doorheen.

Tot nader order blijft de praktijk Qi Vitaal gesloten.


Het COVID-19/SARS-CoVid-2 virus kan ernstige griepverschijnselen veroorzaken, hoewel net als bij de gewone griepvarianten niet iedereen ziek wordt. De meeste patiënten die wel ziek worden door dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Degenen met langer bestaande longziekten of zeer zwakke weerstand, worden het hardst getroffen.

Vooralsnog blijft de praktijk Qi Vitaal gewoon open, want juist TCM (Acupunctuur en kruiden) kan helpen de weerstand te versterken. Iedereen is echter vrij om geplande afspraken af te zeggen e/o te verzetten. Zelf neem ik o.a. de gebruikelijke én extra maatregelen om besmetting/verspreiding van eventuele virussen of bacteriën te voorkomen. Dat zijn voor en na elke bezoeker: handen wassen, schone handdoeken en kussenhoesjes, gebruikte materialen en oppervlakken wassen en afnemen met alcohol, reinigen van tafel/stoel/deurklinken.

Voor alle bezoekers gelden de maatregelen volgens het RIVM:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Neem eventueel zelf een (schone) handdoek mee om op te liggen
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt met hoesten en niezen of niet fit voelt en twijfelt!

Verder kun je wel komen voor (preventieve) behandeling en je gewone behandelingen. Hou de website van het RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19) in de gaten. Mocht ik zelf klachten beginnen te ontwikkelen, zal ik alle afspraken in overleg verzetten. Mocht de actuele situatie verdere maatregelen vereisen, informeer ik nader.

Laten we met elkaar zorgen dat het virus zich niet te snel verder kan verspreiden.